23 ianuarie are o semnificatie aparte in calendarul cultural. Este Ziua Internationala a Scrisului de Mana (Handwriting Day), sau Ziua Semnaturii. Aceasta zi a fost instituita cu scopul de a ne aminti de frumusetea si unicitatea scrisului de mana si de necesitatea folosirii semnaturii de mana, deja o raritate in epoca IT, cand aproape nu mai avem nevoie de creion si foaie de hartie.
Istoria evolutiei scrisului de mana este de mii de ani, perioada in care oamenii au incercat sa stabileasca caracterul unei persoane dupa scrisul de mana al acesteia.
Oamenii de stiinta moderni au stabilit sapte caracteristici principale ale scrisului de mana, dupa care poate fi creat profilul unui om. Acestea sunt: marimea literelor, forma si inclinarea lor, direcția scrisului de mana, presiunea si viteza scrisului, precum si forma liniei de baza a randurilor. Grafologii considera ca intre scrisul de mana si caracteristicile acestuia exista cu siguranta o legatura, deoarece creierul uman „conduce” in mod subconstient scrisul de mana.
Scrisul de mana este considerat astazi o chestiune desueta, pastrand doar o valoare sentimentala. Riscul ca, in viitorul apropiat, scrisul de mana sa ramana doar istorie, devine din ce in ce mai evident. Nevoia de relationare rapida, succinta, uneori cu mai multe persoane deodata, da dependenta de tastatura, iar tehnologia satisface pe deplin cerințele actuale.
Importanța scrisului de mana s-a diminuat. Cu toate acestea, se cuvine sa nu uitam sa-l folosim, fie si-n amintirea unor vremuri apuse, dar si ca sa ne exersam capacitatea de concentrare: unii cercetatori afirma ca printr-o asemenea frumoasa indeletnicire folosim funcțiile intuitive ale emisferei drepte a creierului, ne dezvoltam creativitatea si coerenta in exprimare.
O serie de marturii din lumea medicala intaresc ipoteza ca scrisul de mana in viața noastra poate reprezenta atat o profilaxie, cat si o modalitate de tratare a unor afecțiuni. Peste toate, caligrafia ne ajuta sa ne exteriorizam mai bine, constituind un act creator si o jertfa. Probabil nu intamplator ținem instrumentul de scris tocmai intre degetele folosite la insemnarea cu semnul Sfintei Cruci.
De asemenea, specialistii spun ca una dintre cele mai eficiente metode de a invața ceva (de a citi si a reține) este sa scrii informațiile de mana.
Sarbatoarea coincide cu ziua de nastere a lui John Hancock. Acesta a devenit foarte cunoscut pentru semnatura sa extrem de lizibila si stilistic aparte de pe Declarația de Independența a Statelor Unite ale Americii.
Hancock a ajuns, in decursul timpului, un fel de sinonim pentru semnatura de pe un act oficial.
Scrisul de mana inseamna si semnatura, semnatura inseamna siguranta, siguranta inseamna securizare.
Falsificarea documentelor de valoare se poate face atat prin contrafacerea textelor cat si prin falsificarea semnaturilor.
Stabilirea contrafacerii scrisului sau a semnaturii, determinarea elementelor care atesta falsul presupun cunoasterea procesului scrierii si a particularitatilor de executie a semnaturilor. Numai astfel se poate face distinctia dintre indiciile de autenticitate si cele de fals si se pot cunoaste limitele contrafacerii grafismului altei persoane.
In marea majoritate a cazurilor se falsifica semnaturile, contrafacerea textelor avand o frecventa mai mica. Aceasta din urma se intalneste, de obicei, la texte foarte scurte, rezolutii, mentiuni (de tipul “se aproba”, “am primit”), la cifre, mai ales in cazul adaugirii, ocazie cu care se incearca imitarea celor existente pe textul original. Falsificarea cu prioritate a semnaturilor se explica prin faptul ca textul manuscris este mult mai dificil de contrafacut decat semnatura. Pe de alta parte semnatura primeaza din punct de vedere juridic fata de text: un act cu semnatura contrafacuta va fi fals, indiferent de faptul ca textul apartine titularului acelei semnaturi. Se cere insa respectata conditia ca in cuprinsul actului sa nu existe stersaturi, adaugiri, modificari de cifre etc.
Ceprohart, furnizor de solutii de securizare a informatiei si documentelor de valoare, aduce propria contributie in lupta impotriva fenomenelor de falsificare, contrafacere si sustragere a unor documente de valoare.
” Inchei cu regretul ca tehnologia nu mi-a permis sa va adresez aceste ganduri scrise chiar de mana”. (Doxologia)