Lupta impotriva contrafacerii – o problema globala
Noi Ceprohart, producator de hartii si cartoane speciale, ne-am axat in ultimii ani pe dezvoltarea unor sortimente de hartii securizate si de solutii complete si inovative de securizare a documentelor de valoare, care vin in sprijinul luptei impotriva contrafacerii, transferand in productie o gama variata de produse cu grad ridicat de originalitate si complexitate.
Am inceput articolul asa pentru ca atunci cand, in diversele discutii pe care le port cu oamenii, in special braileni, si venind vorba despre locul de munca al fiecaruia, majoritatea imi marturisesc ca au auzit de Ceprohart, dar cunosc foarte vag obiectul de activitate al acestei societati.
Bineinteles ca de cele mai multe ori am fost intrebata ce este hartia securizata. Cel mai simplu raspuns, pe intelesul tuturor, este urmatorul: ”Hartia securizata este o hartie de birou sau pentru tipar ce contine, inglobate in structura sa, diverse elemente de securizare”.
Si pentru ca urmatoarea intrebare a fost ce reprezinta un element de securizare, presupun ca si dvs., cei ce cititi acest articol si care probabil nu sunteti specialisti in domeniu, va ganditi la acelasi lucru. Asadar, cand vorbim de elemente de securizare ne gandim la filigran, microfire magnetice, fibre colorate/fluorescente, dot-uri fluorescente/IR, pigmenti, reactie de culoare, fir de siguranta inserat, planchette termocrome, fibre de bumbac, cerneala securizata, etc. Practic orice material care are o proprietate deosebita, unica ce poate fi pusa in evidenta relativ usor.
De fiecare data cand vorbesc despre Ceprohart, constat cu placere cat de mult starnesc curiozitatea oamenilor. Pentru ca obiectul nostru de activitate este diferit de al tuturor firmelor din Braila, din Romania si printre putinele din Europa.
Cu totii am fost “inselati” cel putin odata, atunci cand am achizitionat un produs ce s-a dorit a fi original, si bineinteles … scump. Pentru a putea sa ne ferim sa mai fim pacaliti si pentru a intelege mai bine fenomenul contrafacerii, va propun sa vorbim putin despre ce reprezinta un produs contrafacut.
Putem spune despre un produs contrafacut ca este orice bun, inclusiv ambalajul acestuia, la care se constata utilizarea fara autorizare a unei marci care este identica cu o marca legal inregistrata. De asemenea orice produs care nu poate fi diferentiat in aspectele sale esentiale de un produs de marca, prin care se incalca drepturile prevazute de lege ale detinatorului legal al marcii respective.
Pastrarea caracteristicilor intrinseci ale produsului inseamna, de fapt, pastrarea calitatii. In acest sens, lupta impotriva contrafacerii oricarui produs capata o importanta globala, cu atat mai mult cu cat contrafacerea produselor a dobandit dimensiuni industriale si internationale.
Contrafacerea presupune operatia de imitare frauduloasa in scopul inducerii in eroare a consumatorului, pe baza asemanarii cu produsul original, reproducerea unei marci inregistrate pentru produse identice sau similare, fabricarea etichetei, ambalajelor de orice fel, continand reproduceri ale marcii sau profitarea de renumele unei marci notorii.
Operatiuni asimilate contrafacerilor sunt si inducerea in eroare a consumatorului prin punerea in circulatie a unor produse purtand o denumire fonetic asemanatoare unei marci inregistrate, pentru produsele identice sau similare.
Haideti sa va spun si cateva informatii legate de fenomenul contrafacerii care pot fi incadrate la rubrica „Stiati ca?”
Exemple de contrafaceri
Prima contrafacere “legala” a fost cea care a avut loc in perioada Imperiului roman, cand soldatii romani ce luptau in teritoriile dusmane erau platiti cu monede din cupru argintat, si nu din argint curat. Aceasta masura a fost luata ca, in cazul in care acestia erau luati prizonieri, monedele confiscate sa nu fie din argint, ci din cupru, un metal mai putin pretios in acea vreme.
Odata cu raspandirea tiparului au aparut cronicile contrafacute, bibliile si cartile de rugaciuni rescrise precum si un infloritor comert cu sacramente contrafacute.
Primele falsuri de pe teritoriul Romaniei se considera a fi fost cele aparute intr-o monetarie din zona Banatului, ce batea monede pentru Imperiul Otoman.
Un exemplu celebru de contrafaceri: se considera ca in lume ar exista peste 9000 de tablouri semnate de Rembrandt. Impotriva contrafacerii, cercetatorii olandezi au demonstrat insa, ca pe seama olandezului nu pot fi puse mai mult de 900 de tablouri.
Vanzarea on-line de medicamente contrafacute a beneficiat de atentia INTERPOL, deoarece s-a constatat ca peste 50% dintre medicamentele comercializate pe site-urile ilegale sunt contrafacute.
Traficul ilegal cu tigari in Romania reprezinta una dintre principalele manifestari ale infractionalitatii transfrontaliere, fenomen care are ramificatii la nivelul intregii tari. Astfel, in 2016 politistii de frontiera au retinut in vederea confiscarii 1.646.700 de pachete tigari cu o valoare de 16.158.900 lei, 579,29 kg tutun si au fost identificate si destructurate 18 grupuri organizate.
Fenomenul contrafacerilor are o amploare foarte mare la nivel mondial afectand deopotriva mediul economic cat si sanatatea oamenilor. De aceea, sunt mandra sa vorbesc despre locul meu de munca, pentru ca Ceprohart ofera, in exclusivitate in Romania, solutii de ultima generatie, unice, pentru protectia si autentificarea documentelor de valoare, marcilor comerciale si a produselor.