Hartie pentru cecuri – plata rapida si securizata
Hartie pentru cecuri – cecurile bancare nu sunt metode de plata moderne, dupa cum am putea crede. In epoca romana se folosea un act similar (lat. praescriptiones) pentru a evita calatoriile cu sume mari la purtator. Acesta era un mod de a descuraja furturile si de a proteja valorile mari.
In zilele noastre, cecurile reprezinta un instrument de plata pe care detinatorul il completeaza si impune bancii decontarea sumei inscrise pe el. Daca vorbim despre o hartie pentru cecuri, e bine de stiut ca aceasta nu este una obisnuita, fiind necesara securizarea sa. In caz contrar, oricine s-ar prezenta la ghiseul bancar ar putea solicita decontarea unor sume de bani.
Cei care participa la circuitul acestor instrumente de plata sunt: tragatorul (persoana care da dispozitia de plata), trasul (banca la care tragatorul are deschis cont si care efectueaza plata, cu conditia ca in cont sa se afle o suma mai mare fata de cea inscrisa pe cec) si beneficiarul (cel care primeste suma de bani). Elementele pe care trebuie să le cuprindă un cec sunt urmatoarele:
– denumirea de cec;
– ordinul neconditionat de a plati o anumita suma de bani;
– numele societatii bancare;
– locul platii;
– data si locul emiterii;
– semnatura tragatorului.
Exista si mai multe tipuri de cecuri bancare, printre care:
- cecul barat – are doua linii paralele pe fata cecului. Bararea poate fi generala, caz in care nu exista niciun inscris intre cele doua linii, sau speciala, cand intre cele doua linii este mentionat numele unei banci, aceasta fiind singura la care cecul poate fi incasat;
- cecul la purtator – este transmisibil, in care nu se specifica un beneficiar anume;
- cecul de calatorie – se foloseste pentru platile in strainatate;
- cecul platibil in cont – plata nu se efectueaza in numerar, ci direct in cont.
Metode de securizare
Hartia pentru cecuri (asa numita cheque paper) prezinta, ca si alte instrumente de plata, un risc destul de mare de a fi falsificata. La nivel mondial, gramajul trebuie să fie de 95 g/m2, iar hartia trebuie sa aiba o buna adeziune a tonerului si sa fie uniforma.
Securizarea se face cu filigran, fibre colorate și fluorescente, dar si cu reacții de culoare.
Hartia pentru cecuri (cheque paper) este o hartie speciala, necesitand, ca orice alt document bancar, o securizare riguroasa. Metodele trebuie sa fie eficiente, astfel ca riscul ca cecurile sa fie falsificate sa fie aproape inexistent.
Va invitam pe site-ul nostru sa aflati mai multe despre diversele tipuri de elemente de securizare a hartiei pentru documentele de valoare.