Hartie securizata pentru documente – primul element de securizare impotriva fraudelor.
Falsificarea documentelor reprezinta o forma de frauda, scopul final fiind furtul de informatii. A contraface inseamna a imita, a realiza replici false ale produsului original.
Contrafacerea se manifesta pe scara larga in domeniul documentelor de valoare, a bancnotelor, obiectelor de imbracaminte, incaltaminte, produse farmaceutice, piese auto, electronice, ceasuri, opere de arta etc. Produsele contrafacute au o calitate inferioara si incalca drepturile de autor si revendicarile anumitor brevete.
Ce solutii avem?
Pentru a combate fenomenul de contrafacere, s-au elaborat si implementat tehnologii de securizare din ce in ce mai sofisticate pentru ca reproducerea sa fie imposibila, falsificatorii neavand acces la ea. In cazul documentelor, un element esential este suportul pe care se tiparesc acestea – hartie securizata pentru documente.
Aceasta hartie securizata pentru
documente poate avea incorporate numeroase elemente de securizare, de tipul:
- amestec de diverse fibre celulozice din lemn, plante anuale, plante tehnice, fibre textile etc.;
- filigran;
- fire de securizare;
- fibre de securizare;
- plansete, doturi, pigmenti cu emisie in UV, IR.
Se cunosc solutii tehnice de
realizare a hartiei pentru documentele de valoare ale caror elemente de
securizare continute sunt:
- incorporate in suportul de imprimare;
- aplicate pe suportul de imprimare;
- introduse prin design si imprimare.
Incorporarea in suport in timpul
procesului de fabricatie a unor elemente de securizare este aproape imposibil
de contrafacut. In prezent sunt cunoscute doua categorii de suporturi pentru
tipar: hartia securizata cu sau fara filigran si suport polimeric de fabricatie
speciala.
Pot fi incorporate mai multe tipuri de elemente de securizare – deschise sau semideschise si inchise. Din categoria elementelor semideschise sau deschise fac parte, in cazul hartiei, filigranul, firul de securitate, fibrele de securitate, iar in cazul suportului polimeric, fereastra transparenta, elementul de embosing, imaginea de filigran.
Concluzii
Pe piata, in zona documentelor clasificate/confidentiale pe suport hartie, exista un interes mai vechi pentru protejarea acestor documente de securitate impotriva sustragerii, copierii, scanarii si distrugerii neautorizate.
Pentru acest lucru s-au incercat diverse solutii de-a lungul timpului, dar in acest domeniu, cercetarile continua. Metodele se imbunatatesc pe zi ce trece si este nevoie de un efort imens pentru a contracara atacurile falsificatorilor. Indiferent de ce documente securizate este vorba, hartia pe care acestea sunt tiparite este cea mai importanta.
Metodele de securizare pot fi combinate pentru o eficienta mai mare, astfel ca falsificarea sa fie cel putin extrem de dificila, daca nu chiar imposibila.
Leave a Comment